"Sint Achten op Boeckel"
Het boerenleven in Boekel en Venhorst

Melkvee:
Een van de belangrijkste bezittingen van de boeren in was het melkvee. Wanneer je rond de jaren 1920 in bezit was van een 5-tal koeien was je een rijke boer. Daar kon een gezin heel goed van rondkomen. In de winter stond dit vee op stal (potstal later grupstal). In de zomer was het melkvee in de wei. Dat hield in dat de boer of boerin ('s morgens vroeg en 's avonds) met melkbussen naar de wei moest en de koeien met de hand moest melken zittend op een klein krukje. De melkbussen werden later bij de boer thuis opgehaald en naar het melkfabriek gebracht. Naar gelang het vetgehalte en de hoeveelheid melk werd de boer uitbetaald door het melkfabriek.


Melken

Melken

Melken

Melk-Cursus

Melken

Melk venten

Melk zeven

Melken

Melkfabriek

Melkventen

Melken

Melkmachine

Het telen van gewassen :
Mede door betere bemesting en de komst van kunstmest, betere voorlichting, gezamelijke in- en verkoop en o.a. boerenorganisatie de Boerenbond konden boeren steeds meer producten produceren op het land. De aardappelteelt was een behoorlijk arbeidsintensief gebeuren waar het hele gezin mee bezig was.
Ook de productie van rogge, gerst, haver en tarwe maar ook bieten en wortelen ging hierdoor met sprongen omhoog. De mechanisatie kwam rond 1890 op gang. Voorheen moest men nog werken met riek en skup , maar men begon steeds meer na te denken hoe het eenvoudiger maar vooral hoe het makkelijker en economischer kon. Sjef Rijken en Johan Mickers maakte een machine die het koren automatisch van het kaf kon scheiden.
De dorsmachine werd een WANMEULE genoemd. Het dorsen met een dorsvlegel was nu verleden tijd. Weer later is er de DORSKAST gekomen en nu werkt men met een COMBINE.


Aardappelen

Aardappelen

Aardappelen

Aardappelen

Aardappelen

Wanmeule

Maaien

Ploegen

Ploegen

Ploegen

Zaaien

Maaien

Maaien

Korenmijt

Korenmijt

Maaien

Haren

Dorsen

Dorsen

Tractor

Andere inpressies van het boerenleven :
Onderstaande foto's wil ik u niet onthouden. Zij waren niet te vangen onder een van bovenstaande rubrieken, maar waren o zo typisch voor het Boekelse/Venhorstse boerenleven .


Wasdag

Wasdag

Mestvaalt

Huisnijverheid

Wasdag

Schapen

Schapen

Kippen

Terug