Beeldbank      
Oorlogsimpressies         Boekel / Venhorst.     

Klik op de foto om deze verder te vergroten...
Datering   1944                      Tweede Wereldoorlog,
Locatie   Boekel  -  Heijthuizen
Omschrijving   Reinier Berben was voor de oorlog een tijd onderwijzer op de Sint Jansschool in Boekel.
Soldaat Berben is overleden in november 1944 door een voltreffer in zijn ouderlijke woning in de schuilkelder te Heijthuizen. Ook zijn vader en een zus komen om het leven. Deze foto is tijdens de mobilisatie gemaakt op de Deel in Gemert (de dames zijn onbekend).

Vanuit Heijthuizen kregen we (dit jaar 2009) de volgende informatie: 

Berichten voorziening in oorlogstijd van Heijthuizen 16 November 1944:
"IN MEMORIAM REINIER BERBEN." 
Het oorlogsgeweld is ons dorp doorgetrokken. Wij wisten wel, dat er moeilijke ogenblikken zouden komen, maar nu we waarschijnlijk voorgoed van onze verdrukkers bevrijd zijn en van vreugde zouden willen jubelen en juichen. Nu moeten we onze doden en gewonden betreuren. In verband hiermede moeten we een enkele naam noemen en wel onze vriend R. Berben. In leven leider van de Ondergrondse Dienst. Berben kwam om het leven door een granaatvoltreffer. 
Hij was een stille figuur, die zijn plicht tegenover het vaderland tot de uiterste consequentie doorvoerde en stond in de allermoeilijkste ogenblikken op zijn post. Vriend Berben, het spijt ons meer dan wij zeggen kunnen, dat wij niet met u gezamenlijk de bevrijding kunnen vieren. Wij danken u, namens het Vaderlandvoor alles wat Gij gedaan hebt. Vaak zijt ge miskend, door mensen, die niets van uw werken afwisten. Maar uw vrienden weten, dat een trouwe makker en een goed Vaderlander is heengegaan. Nooit zullen wij uw vergeten."

Heijthuizen 18 November 1944:
"PLECHTIGE UITVAART R.BERBEN"
Heden morgen had de plechtige uitvaart van Reinier Berben, in leven leider der Ondergrondse Dienst Hythuizen, die evenals zijn vader en zuster door een voltreffer uit Engels geschut werden gedood. 
Het is wel vreselijk dat juist onze leider der Ondergrondse Dienst moest worden getroffen en dat hij de bevrijding niet alleen niet heeft kunnen meemaken, maar dat hij juist door een door zijn vrienden afgevuurde granaat moest worden getroffen. Het is een vreselijk lot, dat de moeder getroffen heeft, maar het zal een grote troost voor haar zijn, dat haar zoon zulk een prachtige bijdrage heeft geleverd voor de bevrijding van zijn Vaderland. Dat hij ruste in vrede.

                     

naar vorige foto 

Terug

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande foto?    

Wij vernemen dat zeer graag van u !  
Dit kunt u kenbaar maken door ons een mail te sturen.
Klik hier voor het aanmaken van een mailtje aan ons.

Copyright foto's:
   
Collectie Heemkunde "Sint Achten op Boeckel"