Heemkundekring

Sint Achten op Boeckel

 


Pagina Algemeen

Terug naar de home pagina Artikelen in de Wanmeule Liedjes over Boekel Schoolfoto: zie ook publicatie Weekblad Boekel & Venhorst. Kontact vi mail Heemkunde Boekel

Museum "De Kluis" en de buurtbank   !!

Wie kent niet de mooie en sterke verhalen rond de kachel of zomers op een bankje buiten. Verhalen over hoe het vroeger was, wat je allemaal deed en hoe hard je dikwijls moest werken om de kost te verdienen; verhalen in het dialect van het dorp en de leefomstandigheden.  Het idee om al deze verhalen vast te leggen, heeft geleid tot de” buurtbank”.

De buurtbank is een initiatief van Erfgoed Brabant en bedoelt om al die prachtige verhalen  te bewaren. Museum de Kluis in Boekel en het Nationale Vlasserij- en Suikermuseum in Klundert  hebben meegewerkt  aan dit project. Het resultaat is te zien op www.buurtbankbrabant.nl   
Aan de hand van foto’s en voorwerpen worden  de verhalen verteld.  Al twintig oud medewerkers van Huize Padua werkten er met veel plezier aan mee  o.a. Jacques van Baar, zenuwarts en geneesheer- directeur , psychiater Gerard Visser, Broeder Alexander, Harry Somers,  Mart Witlox en Piet v.d.Elsen. Zij vertellen over de veranderingen in de behandeling van patiënten en hun belevenissen als verplegers.   Het werkt fantastisch. 

Wie zijn of haar verhaal kwijt wil, kan terecht in De Kluis waar met een webcam het verhaal opgenomen wordt. We hopen dat veel medewerkers, omwonenden en bewoners hun verhaal komen vertellen. We nodigen geïnteresseerden  dan ook uit eens in de Kluis te komen kijken en luisteren . De Kluis is geopend op dinsdagmiddag van 2 tot 4 uur, op woensdagmorgen van 9 tot 12 uur en ieder laatste zondag van de maand van 1 tot 5 uur. Wilt u uw verhaal vertellen, dan kunt u ook contact opnemen met De Kluis tijdens de openingstijden. (zie hieronder)                                                       
Lidwien Verstraaten..

Zoals u misschien al wel weet is de heemkamer iedere dinsdagmorgen van 09.00 uur tot 12.00 uur en ieder vrijdagavond van 19.00 uur tot 21.30 uur geopend. We zijn dan druk aan het werk maar we drinken ook gezellig samen koffie. Het werk van een heemkundekring is nooit klaar. Wat doen wij zoal? 

Wij zoeken foto’s uit en we  kijken wie erop staan en leggen die gegevens vast; we bergen bidprentjes en geboorteaankondigingen op in een speciaal archief en zetten ook die gegevens in de computer.

We doen onderzoek naar het gebruik van voorwerpen: door wie zijn ze gebruikt en waarvoor; we zoeken de geschiedenis uit van verenigingen en oude bedrijven verder zoeken we naar onderwerpen om over te schrijven en we leggen mooie oude verhalen vast. Regelmatig  organiseren wij tentoonstellingen.


Maar wat denk je van onze eigen website bijhouden, werken binnen een computer netwerk, het bijhouden van bestanden, hulp aan anderen, meedenken naar nog betere oplossingen , het verzorgen van copij naar de weekbladen. 

 

Dit is zo maar een greep uit wat we nú doen en er is nog veel meer wat we zouden kunnen doen. En daarom zijn wij dan ook op zoek naar nieuwe medewerkers. Er is genoeg te doen waarbij we uw hulp kunnen gebruiken. 

In overleg en met begeleiding van enkele coördinatoren van de werkgroepen namelijk Trudy Bolwerk, Tijn Meulemeesters en Piet de Bie bepaalt u zelf mede wat voor werk u zou kunnen en willen doen. Lijkt het u wat?? 

Kom dan eens binnen lopen , u bent van harte welkom.

Gegevens digitaliseren........... maar hoe????

Het begin van het opzetten van een database voor een Heemkundekring is vaak de moeilijkste stap. Ingewikkelde databases worden gemaakt met bijvoorbeeld trefwoorden, hyperlinks en zo meer. Men weet niet precies wat te doen. Er wordt een database opgezet waar niet meer goed mee te werken is. Vaak te complex.

De Heemkunde Boekel heeft met behulp van slechts enkele  velden in een database een perfecte zoekmachine gemaakt die tot ieders tevredenheid nu al geruime tijd op onze computers draait. 
De kracht ligt in de eenvoud van beheren en gebruik van het bestand met duidelijke en eenvoudige zoek functies. De programma's vormen een brug tussen bestanden foto's, video's, kadasterkaarten en plaatjes, .

De programma's zijn geïntregeerd tot één systeem, welke door iedere gebruiker te gebruiken is, niet alleen foto-bestanden maar ook bestanden zoals bidprentjes, overlijdensadvertenties, genealogie etc.

Heeft u al delen gedigitaliseerd, wij kunnen uw bestanden aanpassen, zodat ook u gebruik kunt maken van onze programma's.  

Bent u nieuwsgierig?  Kom naar onze Heemkundekring in Boekel om eens een kijkje nemen. 
Wij zijn gaarne bereid om een demonstatie te geven. Neem contact met ons op via de mail.          

Lidmaatschap

Het lidmaatschap kost:
Volwassenen € 15,- per jaar
Jeugdlid tot 18 jaar € 5,- per jaar
Gezin € 22,50 per jaar.

Doelstelling heemkundekring.

Heemkundekring "Sint Achten op Boeckel"  is op 1 juli 1982 opgericht.
De vereniging heeft als doel: het in brede kring bevorderen van belangstelling voor, en kennis van de heemkunde in het algemeen, en die van het werkgebied in het bijzonder.
Zij tracht dit doel te bereiken door het onderzoeken, bestuderen en veiligstellen van heemkundig belangrijke terreinen, onroerende en roerende goederen, zaken, voorwerpen, taal en oudheidkundige gegevens in en van het werkgebied en zijn omgeving.
Verder probeert zij haar doel te bereiken door o.a. het organiseren van excursies, cursussen, lezingen en tentoonstellingen.

Openingstijden

De heemkundekring is gevestigd in de voormalige Sint Janschool aan het Sint Janplein 22, Boekel.
Het telefoonnummer aldaar is: 06-22410417
Openingstijden Heemkamer:
dinsdag van 09.00 tot 12.00 uur.
vrijdag van 19.00 tot 21.30 u
Mail adres: heemkundeboekel@hotmail.com

Dagelijks bestuur
P. Biemans
F. Meulemeesters
P. Kessels.
J. Manders
J. van Grinsven

 

Coördinatoren
Vacature
L. Verstraaten
T. Bolwerk
S. van Haandel
Tonie Vesters
P. de Bie
A. van Duijnhoven

Functie
Voorzitter
Secretaris
Penningmeester
Bestuurslid
Bestuurslid

 

Werkgroepen
Beheer heemkamer, cultuur en tentoonstellingen en archeologie.
Redactie, publicaties, communicatie en PR.
Documentatie en archief.
Dialect.
Foto en film.
Genealogie, kadaster.
Monumentencommissie

De Wanmeule

Het verenigingsblad "De Wanmeule" verschijnt 2 keer per jaar en is voor leden gratis.
Voor niet leden  2,50 per stuk.

 

Huishoudelijk reglement, Beleidsplan, en Collectieplan. Bijgewerkt tot 14-04-2014.

Klik op de afbeelding hiernaast.

Ontwerp:  Tijn Meulemeesters